Slavnosti pivní radosti ve slovenské Rožňavě
Publikováno 15.07.2013 v kategorii: Publikované články

Majitel rožňavského pivovaru Kaltenecker Laco Kovács stál u mušle na pisoáru a vzpomínal na předchozí veselý večer u stolu s naší partou. Vedle něj se postaví nějaký hromotluk, koukne na něj a povídá: Jo, jste to vy. Z té bandy včera. Jak jste se furt řehtali, řvali na celé kolo, plácali se do stehen a bouchali do stolu! Že jo! Laco už se smiřoval, že ji jednu chytne rovnou mezi oči. Načež hromotluk praví znasněně: Já vám tak záviděl. Že nesedím s váma.

A tady bych mohl skončit, protože žádné věty nevystihnou atmosféru 7. pivních slavností pivovaru Kaltenecker líp.

Už jsme tam jeli poněkolikáté a ten výlet prostě stojí za to. Už kvůli krásné slovenské krajině. Už kvůli zelenému rožňavskému údolí ověnčenému vysokými lesnatými kopci, děravými od jeskyní jak ementál. Ale hlavně kvůli pivu.

Laco Kovács je totiž něco jako misionář. Když jsme před dvěma lety jeli taxíkem z hotelu, ptá se taxikář, kam že chceme odvézt. Do pivovaru Kaltenecker, povídáme. A on na to: jaj, to ja tiež pivo pijem. Aj štyri, aj pěť do roka si dám. Ale flaša borovičky za večer, to nič. A s tímhle materiálem musí Laco pracovat. Úplný zázrak.

V pivně zabedněném kraji vydupal ze země fungující pivovar. A co víc, loni k němu přistavěl úplně nový, o kapacitě 10 tisíc hl ročně. Trochu ta stavba zavání fanfaronstvím, určitě by se projekt dal pořídit za mnohem míň, ale Laco holt není troškař.

V Kalteneckeru nevaří zdaleka jen ležáky. Nabízejí i piva typu IPA, pšenice, bocky, piva ochucená, prostě každou chvíli novinka. A už sedmý rok pivovar pořádá pivní slavnosti.

Ty probíhají vždy koncem května a jsou dvoudenní, pátek sobota. Výborná kuchyně, paleta zajímavých slovenských i zahraničních piv, kulturní program, soutěže. Součástí slavností je už tradičně Slovak Homebrewing Star, což je mezinárodní degustační přehlídka domovarníků.

Medaile zde dostávají Slováci, Maďaři a loni i náš člen Hadži. Ale hlavně Poláci, například homebrewářka s poetickým jménem Agnieszka Lopata. Poslední léta je zpestřením i česko-slovenské finále ležáků První pivní extraligy. Smíšená komise letos vítězem vyhlásila Zlatého Bažanta, takže nám to Slováci zase natřeli.

Pohostinnost pořadatelů a dalších přátel je úžasná. Koleno na černém pivě s lahůdkovou křupavou kůrčičkou, geniální halászle a další lahůdky. A hlavně ta pivodeň, úplný příval. My jako pitomci jsme si nepoučitelně kladli piva na lavici, takže když se někdo na jednom konci zvedl, byla piva včetně dobrot z BrewDogu katapultována do vzduchu a nastalo bombardování nevinných účastníků.  Jenže vzápětí byla dodána piva nová, takže zas bylo co katapultovat.

Nálada bezvadná, všichni se bavili, někteří dokonce i na pódiu, ale to už si naštěstí nikdo nepamatuje. Dohry obou večerů raději nebudu popisovat, co kdyby to někdo četl už před 22. hodinou. Je to prostě akce jak pro fajnšmekry, tak i pro ty, co si chtějí hlavně zablbnout. K tomu přičtěte výbornou hlavní kapelu Sexit s nepřekonatelným kytaristou Eugenem.

Ještě je třeba dodat, že letos poprvé se místo konání přesunulo o pár desítek metrů vedle k novému pivovaru a pokrok je to ohromný. Místo obyčejné cesty u garáží krásný asfaltový plácek, velké pódium, dost místa pro lavice i stánky, napojení na prostory nového pivovaru.  Účastníků hlavně v sobotu určitě přes tisíc.

Zkrátka, příští rok tam zajeďte. Užijete si to a navíc podpoříte dobrou věc: pivně misijní práci v borovičkovém kraji.

Ladislav Jakl, PPE

(psáno pro časopis Pivo, Beer & Ale)

7. pivní slavnosti pivovaru Kaltenecker v Rožňavě s názvem Starfest 2013, 24. – 25. května. Zúčastněné pivovary: Vyškov, Břevnovský klášterní pivovar,  Nomád – létající pivovar, Svijany, Pernštejn, Rohozec, Postřižiny, Sessler Trnava, Golem Košice, Sandorf Prievaly, Urpiner Banská Bystrica, BREW DOG, Hellstork – kočovný pivovar Senica, Avar Hlučín, Eggenberg, Paulaner, Košická domovaričská divízia, Pivovar Kaltenecker (asi 15 druhů piva) plus doprodej domovarnických degustovaných piv ze soutěže Slovak Homebrewing Star (asi 150 druhů).

Výsledky česko-slovenského superfinále ležáků První pivní extraligy 2013

1. Zlatý bažant    28        SVK
2. Konrad           32        CZ
3. Svijany           33        CZ (hlasem kapitána stolu)
4. Litovel           33        CZ
5.-7. Krušovice   35        CZ
5.-7. Corgoň      35        SVK
5.-7. Šariš         35        SVK
8. Topvar          37        SVK

Webdesign: Kabris|NET