L.J. pro Hospodářské noviny
Publikováno 22.10.2012 v kategorii: Publikované články

Dobrý den, připravujeme v Hospodářských novinách materiál o vlivu českého prezidenta na měnovou politiku a rádi bychom znali Vaše názory na tuto oblast.

Děkujeme S pozdravem L. Vainert a M. Hudema, Hospodářské noviny

Jsou podle Vás pravomoci českého prezidenta v oblasti měnové politiky správně nastaveny? Má o členech bankovní rady rozhodovat pouze on?
Budete v případě zvolení usilovat o změnu pravomocí českého prezidenta i v jiné oblasti?

Pravomoci prezidenta republiky v měnové oblasti by se určitě zvyšovat neměly. Suverénní rozhodování prezidenta o složení bankovní rady je citlivou záležitostí. Za určitých okolností si umím představit, že přes osobu prezidenta se mohou v budoucnu pokoušet různé zájmové skupiny do měnové politiky zasahovat. Chápu ale úmysl ústavodárců v tom, že chtěli tuto pravomoc co nejvíce odpolštářovat od vlády. Tato distance od vlády ještě naroste s jakýmkoli přímo voleným prezidentem. Uměl bych si představit akademickou debatu například o nějaké roli Senátu při jmenování bankovní rady. Ale špatně nastavené rozdělení komtetencí v této citlivé věci by mohlo měnovou politiku zablokovat či naopak destabilizovat. Proto bych asi raději do těchto kompetencí prsty nestrkal. V jiných oblastech nemám pocit, že je třeba s kompetencemi hýbat. Představa o malých či dokonce formálních ústavních pravomocech prezidenta je mýtus. Jen bylo dosud u nás tradicí tyto kompetence nevyužívat nadoraz. Tento ostych ale zeslábne právě s přímou volbou a role prezidenta posílí i bez měny pravomocí. Jistě si lze představit třeba zvýšení kvóra pro přehlasování souběžného prezidentského a senátního veta, ale i zde platí, že lepší je současný v něčem i ne zcela dokonalý stav, než nadšené kulilství amatérských vylepšovačů ústavy.


Měla by podle Vás centrální banka svou měnovou politikou usilovat především o cenovou stabilitu nebo by měla mít další cíle?
Např. podporu ekonomického růstu či zaměstnanosti?

Už dnes není jejím posláním pouze měnová a cenová stabilita. Jde ale o priority a o správné seřazení hodnot, protože některé cíle jsou protikladné. Přikryjete si ramena ekonomického růstu a začne vám foukat na nohy inflace. Současný systém mi připadá vyvážený.

Chtěl byste, aby centrální banka prováděla nekonvenční měnovou politiku? Např. s cílem snížení státního dluhu prostřednictvím vyšší inflace či skrze nákupy dluhopisů?

Tak na to bych byl hodně opatrný. Příliš ambiciózní bankovní rada přinese víc škody než užitku.

Které období z historie ČR považujete z hlediska měnové politiky za nejúspěšnější a které za nejproblematičtější? Jak hodnotíte prodej většiny zlata z rezerv ČNB v devadesátých letech?

Na první část otázky odpovídám: to současné nejlepší, Tošovského z let 1996-1997 za nejhorší. Na druhou bych reagoval opakováním věty z předchozí odpovědi.

Jste pro přijetí eura? Pokud ano, za jakých podmínek a kdy? Měla by se Česká republika dobrovolně, před přijetím eura, připojit ke vznikající evropské bankovní unii?

Jsem proti přijetí eura. A jsem proti vzniku bankovní unie a proti naší účasti v ní dvojnásob.

Z jakého okruhu odborníků (ideového i institucionálního) chcete vybírat členy bankovní rady? Uvažujete o tom, že byste jmenoval někoho z osob, které Vám pomáhají v kampani?

Určitě bych se neohlížel po lidech podle toho, jak moc mi kdy pomohli, ale pouze podle jejich odbornosti a ekonomického zaměření. Správná bankovní rada musí být pestrá. Má tam být akademik, bankéř, „politický“ ekonom… Plus nesmí být jendobarvná ve věci názoru na vztah inflace a růstu.

Webdesign: Kabris|NET