Klaus otevřel pivovar. Jakl bude chodit na kontrolu
Publikováno 04.05.2012 v kategorii: Ozvěna

Prezident Václav Klaus ve středu slavnostně otevřel mikropivovar v centru Prahy. Doufá, že v něm nebudou platit normy EU.

Pražané a turisté budou mít od nynějška další příležitost zahnat v historickém centrum města hlad a utišit žízeň dobrým pivem. V Husově ulici na Starém Městě pražském byla otevřena restaurace U Tří růží, která se může pochlubit vlastním pivovarem v útrobách starobylé budovy.

Na otevření restaurace ve středu odpoledne dorazil i prezident Václav Klaus obklopen svými nejbližšími, tajemníkem Ladislavem Jaklem a vicekancléřem Petrem Hájkem.

Mezi pozvanými byli i zástupci konzervativního spolku Akce D.O.S.T.u, předseda Michal Semín, místopředseda Petr Bahník a tajemník František Červenka či nezávislý senátor Petr Pakosta (dříve ODS).

Od půl čtvrté už rekonstruované prostory zněly Haškovými písněmi prokládanými vážnou hudbou, roznášela se slivovice a dominikánský převor ze sousedního kláštera Antonín Krasucki vysvětil varnu a pivu požehnal.

„Člověk je stvořen k obrazu Božímu a když prosíme o Boží požehnání, je to vždy proto, aby člověk k Božímu obrazu zůstal, a nikoli, aby byl pod tento Boží obraz,“ řekl převor.

Moderátor poté představil sládka Roberta Maňáka i z minulosti se vyloupnuvšího sládka Beneše, který zde působil od roku 1407, kdy pro tento dům získal jako první várečné právo. Na oslavu toho, že se vaření piva po sto letech opět do domu (dříve zvaného Roubalovský) vrací, předal sládek Beneš v historickém kostýmu slavnostní dekret svému současnému pokračovateli.

To už ale netrpělivě vyhlížený host, prezident Václav Klaus, dorazil na místo a hned se ujal slavnostního úkonu – naražení sudu. Ne však jen tak ledajakého sudu, ale jak se sluší, pravého dřevěného, vysmolovaného. Proto si žízniví hosté museli na první várku červeného vídeňského piva pár minut počkat. Prezident načepoval první sklenici, připil pivovaru na zdraví a zahájil tak pivní sezónu.

„Přeji pivovaru a všem, kteří se o něj zasloužili, aby se tu pivo dobře vařilo a všem se tu dobře dařilo,“ řekl prezident a slíbil, že bude hostem zdejšího podniku. „Doufám, že až se zase stanu normálním občanem, neprezidentem, a půjdu někdy po této ulici, tak že se tady u vás zastavím,“ řekl prezident, který pivovar otevíral poprvé.

A nebyl by to Václav Klaus, aby si neodpustil nějaký ten protiunijní špílec. „Všichni připomínají, že to je navázání na takové dobré české tradice, takže já doufám, že to bude opravdu důsledné navázání. Takže tady nebudou platit normy Evropské unie, co se piva týče. Doufám, že se tady nebude točit nějaké nealkoholické pivo, bezkofeinové pivo, nějaké antipivo. To bych všem přál,“ řekl prezident za pochvalného potlesku.

Václav Klaus si pak za doprovodu svých poradců prohlédl prostory pivovaru a technologické zařízení, před budovou shlédl vystoupení provazochodkyně a odnesl si jako dárek soudek piva. U Tří růží se pak veselilo až dlouho do noci, podávalo se tradiční české občerstvení, hrálo se a zpívalo, promítal se krátký film o vzniku a plánech pivovaru a u jednoho ze stolů představitelé Akce D.O.S.T. spřádali plány politické.

Redaktor serveru Prvnizpravy.cz pak požádal prezidentova tajemníka a experta na pivo Ladislava Jakla o krátký rozhovor (viz rámeček).

„Jsme svědky toho, že ne každý mikropivovar je poslední dobou přínosný něčím jiným, než jen onou zajímavostí, že v té hospodě mají také své pivo. Já myslím, že to je strašně málo, aby nový pivovar měl ambici jen tu, že bude mít své vlastní pivo. Kdo dnes zakládá nový mikropivovar, měl by ho založit na myšlence nějaké svého nového zajímavého piva, nového přístupu, nového výběru, nových receptur, vzít to jaksi po svém. Jinak se bude stávat, že budeme chodit od jednoho takového mikropivovaru k druhému a všude narazíme na tu stejnou notorickou nabídku, která nás nijak neobohatí.

Senátor Petr Pakosta ale s Ladislavem Jaklem ne úplně souhlasí. „Jsem přesvědčen, že každý půllitr piva, který se vytočí v malém pivovaru, znamená nenatočený půllitr europiva. A už toto je počin, pro který stačí hlasovat pro malé pivovary, ať jsou jakékoli,“ řekl senátor.

***

Pane tajemníku, jste známý fanda piva a podporovatel malých nezávislých pivovarů, co říkáte na skutečnost, že zde, v centru Prahy, byl otevřen další z nich?
Několik těchto malých mikropivovarů nebo restauračních pivovarů už v centru města existuje. Ohlas mají různý, řekl bych, že zatím ne úplně podstatný. Ale je dobře, že jsou. Pivovar U Tří růží, tak jak jsem to pochopil, má ambice podstatně větší a pro mě je zajímavý tím, že se rozhodně nechce spokojit s tím, že to bude pěkná dobrá restaurace, která jako zajímavost bude mít své vlastní pivo.

Boom mikropivovarů, který u nás nastal v 90. letech, je v každém případě pro nás, kteří se pivem zabýváme a kteří ho milujeme, ohromným plusem a přínosem, to je určitě dobře. Faktem je, že v těch prvních generacích vzniku těchto pivovarů se k tomu dostávali převážně lidé, kteří se na to celý život připravovali, těšili a kteří měli v hlavě rozmyšleno, jak to chtějí dělat. A ze začátku to neměli vůbec jednoduché, protože pochopení ve veřejnosti pro tento typ podniků nebyl veliký. Konzervativismus českého pivaře je totiž ohromný a nepřizpůsobivost ve srovnání se zahraničím malá. Pak nastalo další období, kdy do tohoto byznysu nakročilo hodně lidí povzbuzených tím, že už tu vzniká nějaká móda. A tak si noví restauratéři, hlavně ti, kteří na to měli, kladli otázku, co by mohli udělat pro pobavení svých klientů. Bude to žralok v akváriu a nebo pivovar? přemýšleli. Takže jsme svědky toho, že ne každý mikropivovar je poslední dobou přínosný něčím jiným, než jen onou zajímavostí, že v té hospodě mají také své pivo. Já myslím, že to je strašně málo, aby nový pivovar měl ambici jen tu, že bude mít vlastní pivo. Kdo dnes zakládá nový mikropivovar, měl by ho založit na myšlence nějaké svého nového zajímavého piva, nového přístupu, nového výběru, nových receptur, vzít to jaksi po svém. Jinak se bude stávat, že budeme chodit od jednoho takového mikropivovaru k druhému a všude narazíme na tu stejnou notorickou nabídku, která nás nijak neobohatí.

Jaké tedy vidíte šance tohoto pivovaru a co byste mu popřál?
Zde mne od začátku zaujalo, že v nabídce jsou jak klasické tituly, tradiční ležáky – světlý, polotmavý a tmavý, ale že už od samého začátku mají v nabídce pšeničné pivo a vídeňský červený speciál. A jak jsem se dozvěděl, tímto směrem chtějí jít dál a experimentovat s pivy typu bock, ten by měl být nejbližší, ale do budoucna plánují vařit i porter a možná i stout – vybavení na to mají. To se mi líbí a to by znamenalo opravdu obohacení staroměstského pivního života, ale nejen staroměstského, ale vůbec pražského a českého pivařského života. Rozhodně bych tomuto pivovaru přál víc než to, aby se spokojil s tím být dobrou restaurací, kde ´máme svoje pivo´, to by byla jenom atrakce. A to si myslím, že pro toho, kdo chce dnes rozjíždět pivovar, je málo. Doufám také, že ten rozjezd není jen na začátku a že se pak nespokojí jen tak s něčím, že nebudou vařit pivo jen tak, aby se neřeklo, ale že se budou snažit dál objevovat a nabízet další a zajímavé tituly.

Jak jste byl vy osobně dnes spokojen, jak vám pivo chutnalo?
Piva jsem ochutnal všechna, myslím, že jsou vydařená. Ale ono je na začátku těžko hodnotit. Každý pivovar, když vaří své první várky, si určitě dá velmi záležet a vybírá o to pečlivěji suroviny a o to lépe hlídá technologický proces, protože si nechce udělat ostudu. Takže to mi spíše nechte ještě pár měsíců, kdy si počkám na nějaký rutinní provoz. Ale jak říkám, patřím mezi ty pivaře, kterým nestačí, aby to bylo jen dobré pivo, mně musí zároveň zaujmout nějakou originalitou a musí znamenat přínos k tomu, co už je tady kolem.

Takže to tu budete chodit kontrolovat?
Budu to chodit kontrolovat, to ano.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET