Vandas a Pehe jako ryby ve vodě
Publikováno 24.04.2012 v kategorii: Publikované články

Když si někdo vezme na oblečení nevhodnou nášivku, budou ho policisté honit po poli a popotahovat u soudů. Zato usilovat rovnou o státní převrat se u nás smí.

Stačí, když si začnete říkat třeba Rohanská výzva. Nebo uloupíte název nějakého hezkého městečka, třeba někde na pomezí Hané a Valašska. Pak můžete klidně hlásat třídní nenávist, vyhrožovat politickými procesy, podněcovat k násilí, usilovat o svržení demokraticky zvolených institucí a o nastolení své diktatury. A nikdo vás nebude vyšetřovat či vinit z extremismu. Naopak vám dají ohromný prostor v médiích a začne vám podkuřovat kdejaká zájmová skupina či kdejaký kariéristický exhibicionista.

Ne, nemyslím, že tihle extremisté skutečně mohou provést násilný protiústavní puč, třebaže po něm veřejně volají. Podílejí se však na vytváření atmosféry nenávisti. Z této situace pak těží lidé, jako je Tomáš Vandas či Jiří Pehe. Současné napjaté prostředí dopřává takovýmto lidem sluchu a tito lidé pak dál eskalují napětí, ve kterém se cítí jako ryby ve vodě. A tak pořád dokola.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET