Digitalizace je náš fetiš
Publikováno 03.10.2024 v kategorii: Publikované články

Prstový fetišismus… to má být nějaká úchylka? Vlastně ano. Týká se naší slavně neslavné „digitalizace“. Prý se nepovedla a prý je třeba zapracovat na tom, aby se napodruhé už povedla. Je ale problém jen v tom, že se nepovedla? Není.

Problém je už v tom, jak byla od začátku uchopena. Tedy problém byl už v zadání od vlády, ne až v realizaci od Bartošova ministerstva. 

Stranou ponechám úvahu, že celý tenhle projekt má nejspíš umožnit, aby bylo možné budoucí stavebníky napříště snadněji zavalovat novými a novými nesmyslnými klimatickými a byrokratickými nesmysly. Jde o samo chápání role státu, role vlády a zavádění inovací do vedení různých státních agend.

Vemme si onu digitalizaci. Kdyby měl nějaký politický subjekt za cíl (a třeba i v programu), že zlevní náklady na jistou (třeba stavební) agendu o tolik a tolik procent a že zrychlí vyřízení žádostí o tolik a tolik procent, šlo by věřit, že zadavatelům jde o produkt, o výsledek. Ale oni měli v programu DIGITALIZACI an sich, jako kulturní a civilizační fenomén, jako fetiš. Tedy zlé bylo ne pouze provedení, ale už sám cíl. A prošlo jim to…

Vlády nemají občany otravovat tím, jak zařídí zefektivnění své práce. Občany zajímá výsledek. Tady se o výsledku nikdy nemluvilo. Nemluvilo se o tom, co to konkrétně každému žadateli přinese. A co to ušetří státu. Tady se jen megalomansky šermovalo tím velkolepým pojmem „digitalizace.“ Kdo má pochybnosti o smysluplnosti tohoto pojetí inovace státní správy, bývá okamžitě nařčen, že je proti pokroku. Ale houby. Pokrok ať frčí. Ale musí být prostředkem, ne cílem. Ne fetišem. Ne symbolem pokrokářské ideologie.

A proč prstový? Protože digitus znamená latinsky prst. Ukažme tedy digitalizaci digitus. Ten prostřední.

Psáno pro Deník TO 30. 9. 2024

Webdesign: Kabris|NET