Jasné je, co dělat vláda teď nemá, říká Ladislav Jakl
Publikováno 18.09.2024 v kategorii: Rozhovory

Pár dní před volbami zasáhly naši zemi povodně. Do jaké míry do nich může vstupovat vláda, je namístě je rušit a jaká je situace v Americe před přísně sledovaným duelem Trump-Harrisová? Nejen o těchto tématech poskytl rozhovor exkluzivně pro VIPosobnosti.cz Ladislav Jakl, který se právě vrátil z Ameriky.

Pane Jakle, zasáhly nás povodně, se kterými si musely poradit různé vlády. Jak je, podle vás, zvládá ta současná?

Role vlád v průběhu povodní zas moc zásadní nebývá. V tu chvíli je důležitější dobré fungování všech složek Integrovaného záchranného systému a obcí. Role vlád a centrálních institucí bude důležitá až v následné fázi při odklízecích a rekonstrukčních činnostech. Tato i předchozí vlády – jak věřím – aspoň nějak základně pečovala o ochrannou infrastrukturu a o její zdokonalování. Všechny vlády mají ale máslo na hlavě v tom, je se nechaly válcovat zelenými teroristy blokujícími výstavbu přehrad. Na to teď některá postižená místa doplatila. Těžko říci, co tyto dny dělat vláda má , jasné ale je, co dělat nemá. Honit si triko na neštěstí jiných a předvádět se v médiích.

Blíží se volby. Některé strany, primátoři, starostové… volají o jejich posunutí. Je to správný krok?

To je fakt nesmysl. Závažné logistické obtíže při organizaci voleb se budou týkat asi promile obyvatelstva. A veřejné struktury, které volby provádějí, by stejně nebyly při uklízecích pracích co k čemu. Navíc by se strhla mela, jak je odložit, komu které odložení prospěje a komu uškodí. To by ohrozilo důvěryhodnost výsledků.

Přichází sčítání škod, pomoc. Bude na to mít Fialova vláda prostředky, a to nejen fiannční?

Povodně jsou pohromou s velikou publicistou. Ví o nich každý. Ale ve skutečnosti je to „jen“ větší množství v krátkém čase takových pohrom, které se jindy týkají mnoha domácností po celé republice v průběhu každého roku. Ten vyhoří, tam bouchne plyn, tam strhne kus domu posun půdy. Většinou si se škodami musejí pomoci vlastníci, velkou část nákladů řeží pojišťovny. A také charita. Od vlády (a krajů) se chce především rekonstrukce poškozené infrastruktury, a to je práce na roky. Nesmí to být ale náklady navíc, je nutno v příštích rozpočtech vyškrtat odpovídající zbytné položky. A že jich ve veřejných rozpočtech je.

Blíží se také volby v USA. Vy jste se odtud před pár dny vrátil, jaká tam je nálada, ekonomicko-společenská situace?

O USA nelze říci nic souhrnného. Jsou tam ohromné rozdíly. Lidé mimo velká města žijí velmi podobně jako u nás. Mají normální zdravé názory. Velká města jsou ale extrémnímu progresivismu zcela propadlá. Ale všude je znát, že lepší časy už byly. Viděl jsem opuštěných a vybydlených domů víc než za všechny své předchozí americké cesty dohromady. A to jsem i teď viděl Ameriku na hodně odlišných místech, během tří týdnů jsem navštívil 21 států a se svými přáteli najel autem skoro třináct tisíc kilometrů.

 

Jaký je podle vás poměr Harrisová – Trump v oblíbenosti, možnosti výhry?

Volby nesjpíše rozhodne to, která strana bude umět lépe ovlivnit obsah obálek pro korespondenční hlasování.

Jak podle vás ovlivní celosvětové dění, Evropu vítězové voleb v Americe?

Nepřeceňujme zájem americké politiky o světové dění, nebo dokonce o Evropu. Americkému voliči je zahraničí ukradené. Zajímá ho školství, ceny, nezaměstnanost, ekonomický růst a byrokratické buzerace. Pokud vyhraje Trump, bude se víc starat o Američany, o americké voliče a poplatníky, o americké rodiny. Pokud Harrisová, nebude se – stejně jako poslední čtyři roky – starat o nic a bude se koncentrovat na občasné mediální pózy a gesta.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET