„Hájí vládu. Tak si řekli o odměnu.“ Jakl a proč zaplatíte víc České televizi
Publikováno 18.07.2024 v kategorii: Rozhovory

„Není tu žádný důvod, proč má stát vydržovat barák za 8 miliard korun.“ ParlamentnímListům.cz to řekl člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a analytik Institutu Václava Klause Ladislav Jakl. Podle něho je zřejmé, že všechny funkce, které jsou očekávány od veřejnoprávní televize, zastávají soukromá média. Pokud prý má zvýšení poplatků zajistit nezávislost ČT, tak jedině nezávislost na divácích, kteří si televizi platí. Jakl upozorňuje též na práci plukovníka Foltýna, který má bojovat s dezinformacemi. Hovoří přitom o přeměně státu v plukovnický režim.

„Hájí vládu. Tak si řekli o odměnu.“ Jakl a proč zaplatíte víc České televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Institut Václava Klause s Václavem Klausem v čele představil novou knihu- Sebedestrukce západu 2.0

Ve sněmovně leží tzv. velká mediální novela, která prošla prvním čtením. Kromě zvýšení poplatků za ČT i ČRo přináší také rozšíření, kdy budou muset platit lidé nevlastnící televizi, ale mající telefon či prostě internetové připojení bez ohledu na to, zda produkci veřejnoprávních médií konzumují. K tomu i firmy. Obsahovat by změna mohla i pravidelné roční navyšování poplatků pokud inflace překročí 6 procent. Vy zvýšení poplatků kritizujete. Vadí vám i všechny ostatní změny? Lze rozvést důvody?

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

 
2%
 
93%
3%
hlasovalo: 30880 lidí

To přece není žádná mediální novela, natož velká. To je jen zvýšení příjmů České televize a Českého rozhlasu formou navýšení poplatků a rozšíření počtu plátců. Česká televize vysílá skoro jen samou komerci. Jako všechny ostatní televize. Na to žádné peníze nepotřebuje, to prostě dělat vůbec nemá. Každému je to přece jasné, že Česká televize i Český rozhlas slouží té části politiků, která teď zkouší z lidí vymáčknout víc peněz a poslat je oběma médiím jako dárek za letité cenné služby.       

Z úst ministra kultury, ale i dalších členů vlády jako Víta Rakušana, jsme v uplynulých dnech slyšeli, že změna zajistí nezávislost veřejnoprávních médií. Jak si toto tvrzení vykládat? Teď není ČT nezávislá, když má méně peněz? 

Asi má na mysli indexaci poplatků na věčné časy. Prostě jejich automatické zvyšování bez ohledu na přání veřejnosti. Jde tedy o nezávislost na divácích. Ti ale budou platit. I nediváci.   

Po sítích koluje dva roky starý výrok ministra kultury Martiny Baxy, který řekl následující: „Shodli jsme se ve vládní koalici, že se nebude hospodaření České televize řešit zvyšováním koncesionářských poplatků. Myslím, že je to správný krok“. Dnes srdnatě hájí nutnost tyto poplatky zvýšit. Co na to říci? Zaznamenal jste někde jeho vysvětlení, co ho přimělo k obratu? A co ho k němu přimělo podle vašeho mínění?

Je to důsledek ještě těsnějšího sbratření Kavčích hor a současné vlády. Česká televize vládu hájí, tak teď si vládě řekla o odměnu. A Baxa ví, že nic není staršího než včerejší sliby.

Někteří opoziční politici upozorňují, že není dostatečně definována role, jakou mají veřejnoprávní média sehrávat. Jinými slovy, co mají povinnost za peníze, které od lidí nuceně vyberou, vysílat. Mezi takové pořady zřejmě nepatří reality show Peče celá země a podobné relace, anebo ano?

Ať si každý čtenář tohoto rozhovoru najde dnešní program České televize a jde bod po bodu, pořad po pořadu. A u každého ať se ptá, zda k jeho vysílání potřebujeme televizi zřízenou státem a povinně financovanou českými občany.

Mimochodem, patří vůbec k veřejné službě zpravodajství a publicistika? Kanál ČT24? Má soukromou alternativu v podobě CNN Prima News a bezpočet privátních internetových a jiných médií. Anebo ČT a rozhlas toto poskytovat mají coby záruku toho, že jejich výběr zpráv a událostí přinese obyvatelstvu základní přehled o dění doma a ve světě?

Všechny funkce jsou zcela naplněny konkurenčním mediálním prostředím. Včetně pořadů vzdělávacích, pořadů pro menšiny a kulturních pořadů. Není tu nic, k čemu má stát vydržovat barák za osm miliard.  

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET