2024 Slovenské finále: Tón určuje pivovar Steiger
Publikováno 28.06.2024 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Foto po otevření Zdroje

19. června l.p. 2024 zasedla slovutná porota První Pivní Extraligy, aby vybrala nejlepší průmyslově vyráběný slovenský ležák. Vzorky do této seance nám už po několikáté dodal Honzův syn, který se při jejich nákupu ve slovenských pivotékách často setkává s udivenými dotazy typu: „Slovenské pivá? A čo s nimi, preboha, budete robiť??“ – no degustovat přeci, práce jako každá jiná.

 

A tak jsme tedy degustovali. Nutno poznamenat, že udivené dotazy měly své opodstatnění, neboť zejména u některých vzorků měli porotci co dělat, aby dodrželi předepsanou pokerface. To se ostatně dá vysledovat z konečného bodového hodnocení – viz níže.

Inu – jak to říci kulantně – zdá se, že úroveň slovenských piv nenabírá poslední dobou vzestupný kurs. Tomu také odpovídají i výsledky posledních česko-slovenských finále a také fakt, že prodej českých značek na Slovensku loni převládl nad těmi místními. A skutečnost, že tlaku tří velkých hráčů – Heineken, Asahi a Steiger – odolává už jen bánskobystrický Urpiner, na optimismu také nepřidá. Jak to tedy bude dál se slovenským pivovarnictvím nevíme, a ani to není úkolem PPE zjišťovat.

Pojďme tedy k výsledkům degustace. Vítězem, jak psáno v titulku je Popper Premium svetlé 12% z produkce pivovaru Steiger Vyhne. Pivovar Popper sídlil až donedávna v žilinském kraji ve městě Bytča. První zmínky o vaření piva sahají do roku 1604, kdy město, a tedy i pivovar, vlastnil uherský palatín Juraj Thurzo. V té době, roku 1611, se na také na bytčanském hradu konal soud s nechvalně známou Alžbětou Báthoryovou. Od Thurzovců převzali pivovar Esterházyovci o od nich v roce 1861 pronajal a posléze odkoupil velkopodnikatel Leopold Popper. Ten a poté jeho potomci se postarali o nebývalý rozmach, který ovšem překazila první světová válka. Po mnoha dalších peripetiích se značka Popper stala majetkem pivovaru Steiger Vyhne a samotný pivovar ukončil výrobu. Tento scénař bohužel známe i z českých luhů a hájů.

 

 

Mluvíme-li o pivovaru Steiger, musíme dodat, že jeho kmenová značka Steiger 12% obsadila v degustaci s nevelkým odstupem 2. místo. Do česko-slovenského finále postupuje také další jeho značka Sitňan 12%. Steiger tak navazuje na úspěchy z posledních let, uvidíme, jak si povede při č.-s- superfinále. Do tohoto superfinále postupuje ještě ze 3. místa Bánskobystrický Urpiner a čtvrtý Zlatý Bažant z produkce pivovaru Hurbanovo. 

 

 

Místo a datum konání česko-slovenského superfinále bude stanoveno na podzim.

Výsledky:

1. Popper Premium pivovar Steiger Vyhne 31
2. Steiger 12% pivovar Steiger Vyhne 34
3.  Urpiner Premium Bánskobystrický pivovar a.s. 35
4.-5. Sitňan 12% pivovar Steiger Vyhne 37
4.-5. Zlatý Bažant Heineken Hurbanovo 37
6. Šariš 12% Prazdroj Slovensko Velký Šariš 39
7. Corgoň 12% Heineken Hurbanovo 40
8. Palatin pivovar Steiger Vyhne 41
9. Zlatý Bažant 73 Heineken Hurbanovo 43
10. Stein pivovar Steiger Vyhne 50

Přečtěte si také:
https://www.steiger.sk/historia
http://www.sahp.sk/dokumenty/pivpopper.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/Al%C5%BEb%C4%9Bta_B%C3%A1thoryov%C3%A1

Petr Hrkal, PPE

Webdesign: Kabris|NET