„Odměna za dobré služby ve prospěch koalice.“ Jakl odhalil podstatu nové daně veřejných médií
Publikováno 27.06.2024 v kategorii: Rozhovory
Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislav Jakl okomentoval pro neČT24 rozhodnutí vlády o zvýšení koncesionářských poplatků za rádio a televizi. Plošné zpoplatnění majitelů chytrých telefonů za „sledování televize online“ přirovnal k potenciálnímu odsouzení všech mužů za znásilnění.
 

Před dvěma roky ministr kultury Baxa prohlásil, že vládní koalice nechce koncesionářské poplatky zvyšovat za svého funkčního období a s tím „není možné počítat“. Kvůli čemu došlo ke změně postoje vlády?

Ladislav Jakl: Nejdříve si řekněme, že žádný koncesionářský poplatek u nás neexistuje. To je jen taková hantýrka mediálních aktivistů. K vlastnění a sledování rádia či televize přece u nás nikdo žádnou koncesi nepotřebuje. Jde o televizní daň. Jenže to zní příliš příkře. A kvůli čemu ta změna? Napadá mě, že je to třeba odměna za dobré služby ve prospěch vládní koalice.

Co říkáte na nový poplatek (skrytou daň) pro majitele elektronických zařízení pohledem mediálního experta?

Férovější by bylo, kdyby média zřízená státem měla svou rozpočtovou kapitolu, financovanou z běžných daňových příjmů. Příčinou aktuálního návrhu je křečovitá snaha o to, aby televizní daň neplatili všichni (to by pak bylo každému jasné, že jde o daň), ale zároveň aby nešlo o placený kanál, financovaný skutečnými diváky. Těch dobrovolných by totiž bylo zoufale málo. Tak se vymýšlejí krkolomnosti, že platit bude každý, kdo „může sledovat“, kdo má na to zařízení. To by pak mohli za znásilnění odsoudit každého muže. A pokud by se hájil, že to neudělal, soudce by mu řekl: to je jedno, to zjišťovat nebudeme, nám postačí, že zařízení máte.

Jaký vliv bude tato novela mít na klesající sledovanost veřejnoprávních médií?

Budou peníze na komerci a sledovanost třeba zase na chvíli stoupne.

Ve středu 26. června vláda schválila navýšení poplatku za televizi o 15 korun na 150 Kč měsíčně a rádio o deset korun na 55 korun. Domácnosti, které nemají přijímače pro tradiční vysílání, ale vlastní mobilní telefon, tablet nebo soukromý počítač, budou muset zaplatit ročně kolem 2 400 korun za možnost sledování veřejnoprávních pořadů online. Zákonodárci počítají, že v příštím roce Česká televize díky zákonu do svého rozpočtu získá o 856 milionů korun a Český rozhlas o 331 milionů korun navíc. Mediální novelu nyní dostane k posouzení Poslanecká sněmovna.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET