Vláda hájí zájmy cizích sil proti občanům. Nesouhlasné chce převychovat, říká Jakl o návrhu Pirátů
Publikováno 20.06.2024 v kategorii: Rozhovory

Piráti nedávno představili 12bodový plán boje s dezinformacemi. Podle Ladislava Jakla, publicisty a bývalého tajemníka prezidenta Klause, jsou návrhy strany dalším z mnoha pokusů o omezení svobody slova. Školství, které chtějí modernizovat, je už dávno v režii sociálních inženýrů, řekl pro neČT24.

Jde o další z mnoha pokusů českých politiků vymezit pojem dezinformace. „Plán“ zahrnuje staronové tvrzení o „odříznutí od veřejných peněz“, monitoringu a rychlé reakci. K čemu podle Vás slouží návrat k tomuto otřelému tématu?

Ladislav Jakl: Pokud svoboda slova neplatí i pro výroky blbé, chybné, ošklivé, nesmyslné či zlomyslné, pak neplatí vůbec. Pokud tu bude autorita, která bude rozhodovat o omezování svobody slova, pak to bude vždy diktatura. A odříznutí od veřejných peněz? Jistě. Od veřejných peněz by měla být odříznuta všechna média. Ne že si některá vybraná bude vydržovat státní moc z peněz všech daňových poplatníků. Nezávislá média nesmí živit stát, to je pak protimluv.

Ve svém plánu Piráti hovoří o potřebě modernizace školství v oblasti hodnocení (dez)informací. Může podle Vás strana Pirátů či jakákoliv jiná vládní strana, bude-li jí tento úkol svěřen, ovlivnit školáky pro sebe výhodným způsobem?

Školství už teď patří sociálním inženýrům a extremistickým progresivistům. Ještě krok tímto směrem, a hlavním cílem rodičovské výchovy bude odnaučit své dítě tomu, co ho naučili ve škole.

Lipavský během tiskové konference prohlásil, že Pirátům se podařilo prosadit odříznutí dezinformačních webů od veřejných peněz a zřídit na MZV speciální oddělení strategické komunikace. Jak se od doby nástupu Fialova kabinetu změnila mediální atmosféra? Zpozoroval jste zlepšení image ministerstva zahraničí díky novému oddělení?

Vláda včetně ministerstva zahraničí má hájit národní zájmy. Současná vláda hájí zájmy cizích sil proti vlastním občanům. Jen někteří občané to nechtějí přijmout, tak musí být vybudován systém jejich převýchovy. Jenže tenhle nátěr nikdy dlouho nevydrží. Už teď je oprýskaný a pod ním prosvítá realita.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET