Škodí lidem, když se dvakrát ročně mění čas?
Publikováno 02.11.2011 v kategorii: Publikované články

ANO
Zrušme konečně letní čas!

LETNÍ ČAS JE UMĚLÁ HLOUPOST. Nic dobrého nepřináší, zato lidem otravuje život. Zrušme ho. Lidé si myslí, že čas je dán konvencí. Jiní soudí, že existuje něco jako zimní čas. Ne. Čas je objektivní a je dán zeměpisnou délkou.

Poledne je tehdy, když je slunce nejvýš. Je proto v každém místě v jinou chvíli. A tak se lidi dohodli (to konvence je), že Zemi rozdělí na 24 pásem a v každém bude platit stejná hodina. Na jedno pásmo připadá patnáct délkových stupňů. Nultý stupeň si ukradli pro sebe Londýňané. My máme to štěstí, že střed prvního pásu od Londýna (15.poledník) prochází naší zemí, přesněji Jindřichovým Hradcem.
Náš středoevropský čas je tedy dán sluníčkem, které je v našem poledni přímo nad námi, plus minus pár minut. Je to náš normální čas, ne jakýsi „zimní“. A co my děláme každý rok? Říkáme tomu letní čas, ale ve skutečnosti jde o čas východoevropský. Každý rok od jara do podzimu dobrovolně počítáme čas, jako kdybychom žili u 30. poledníku, tedy v Petrohradě, Kyjevě, Istanbulu nebo Káhiře. No není to hloupé? Proč užívat kyjevský čas, když máme svůj?
Milovníci sociálního inženýrství říkají, že díky letnímu času je večer déle světlo. Opravdu? Světlo je úplně stejně dlouho s letním časem i bez něj, to se nedá zařídit vyhlášením změny času. Delší večer nezařídíme tím, že tomu okamžiku, kterému jsme do minulého týdne říkali osm večer, budeme najednou říkat devět večer.
Slyším trapné argumenty. Třeba že ušetříme za večerní svícení. Jak kdo. Chce-li někdo šetřit, ať chodí spát třeba se slepicemi. Chce-li ušetřit nějaký úřad, ať úředníky vyžene domů před setměním. Ale měnit režim celému národu? Lze vůbec vyčíslit v penězích cenu tohoto násilí? Přeji každému „hodinu navíc“ odpoledne, když ji tak nutně potřebuje. Tak ať vstává třeba ve tři ráno. Může být doma po poledni, jestli mu to stojí za to. Ať si fabriky určují pracovní dobu, ať si tvůrci jízdních řádů počítají své grafikony. Jenže ono je jednodušší generálně vyhlásit: poledne už bylo, národe, protože tak rozhodla vláda! Prý nám vždy na podzim tu hodinu vrátí. To jo. Sedm měsíců na ní budou rajtovat a pak ji jednoho rána umolousanou, znectěnou a ohmatanou milostivě dostaneme zpět.
Je čas chtít svůj čas.

LADISLAV JAKL
TAJEMNÍK PREZIDENTA REPUBLIKY

Zdroj: Reflex
Datum: 27.10.2011
Str.: 22
Rubrika: REFLEXE PRO A PROTI

Webdesign: Kabris|NET