|
Pivo je ušlechtilý nápoj skýtající nejen ohromné množství rozličných stylů, říká Ladislav Jakl
Ušlechtilý nápoj různých chutí i vůní. Důležité je nejen správné skladování, ale také výběr k různým jídlům. Pije se jiné pivo v létě? O tomto lahodném moku vypráví pro VIPosobnosti.cz Ladislav Jakl, pro kterého je životním koníčkem.
Pane Jakle, vy jste znalcem piva. Poradíte těm, kteří také milují tento lahodný mok, jak se pivo správně pije, ale i skladuje?
Nevím, jestli lze tak veliká téma obsáhnout v jedné odpovědi. To je tak na dvacet článků. Nebo na knihu. Třeba na knihu Pivař a Blondýna, kterou jsem napsal spolu s Danielou Kovářovou. Ale dobře. Jak se pije? Hlavně s úctou a vážností. Ne jako obyčejný nápoj k uhašení žízně nebo k opití. Pivo je ušlechtilý nápoj, skýtající ohromné množství rozličných stylů, vůní, chutí. Zaslouží si mnohem větší společenskou prestiž, než jaká mu je u nás přiznávána. A to skladování? Pokud to někdo s pivem myslí vážně, koupí si pivotéku. Chladicí box. Pokud pivo skladujete krátkodobě, postačí ho chladit na konzumační teplotu. A protože různé pivní styly vyžadují různou servírovací teplotu (v rozmezí od 4 do 16 stupňů), je dobré mít chladicí box s nastavitelnými teplotami pro každé patro zvlášť. Ale pokud někdo chce skladovat pivo k archivování, pak je nejlepší teplota těsně nad nulou, tak dva stupně maximálně. Nejde ale jen o teplotu. Pivo nesnáší světlo, je nutno mít na chladicím boxu sklo, které filtruje denní světlo. Nebo mít onen box v místnosti bez oken.
|