Klausův tajemník přišel s gay pivem ‚bukvičák‘
Publikováno 12.08.2011 v kategorii: Ozvěna

Diskuze kolem pochodu homosexuálů Prahou nekončí pouze u názorových výměn. Hradní tajemník Ladislav Jakl, hrdý člen První pivní extraligy, se rozhodl přejít k činům a vymyslel se svými přáteli první české homosexuální pivo. Jmenuje se BuQičák a podle některých zdrojů ho lze pít i teplé.

Spojení pražského festivalu tolerance Prague Pride s novým pivním speciálem pro homosexuály ale není tak jednoznačné. Milovník pivních specialit Jakl totiž s myšlenkou přišel už v lednu.

Nápadu se zhostil nadšenec do domácího vaření piva Petr Buriánek, který se jal vymýšlet speciální recept. Podmínkou byla růžová barva piva, 4% obsah alkoholu a přídavek bukvic. Právě tyto plody daly pivu jméno – BuQičák (v angličtině Queer Beer).

O nějaký čas později už Buriánek vařil v minipivovaru Chýně první várku růžové jedenáctky. A zájem byl obrovský. V restauracích Aliance P.I.V. (Pivně inteligentních výčepů) šel chmelový mok na odbyt nebývalou rychlostí.

Nejde o provokaci

V posledních dnech se tak začalo vařit znovu. Tentokrát ale za jiných okolností a v atmosféře slovní roztržky mezi Hradem a pražským magistrátem o záštitu nad festivalem tolerance Prague Pride.

„Pivo jsme pokřtili 17. května na Mezinárodní den proti homofobii. S pochodem to nemá nic společného,“ odmítá amatérský sládek. S negativní reakcí od homosexuálů se zatím nesetkal.

BuQičák je svrchně kvašené pivo belgického typu witbier. Jeho růžové barvy je dosaženo přídavkem květu ibišku, mezi jeho další ingredience patří například pomerančová kůra nebo koriandr.

Etiketa pivního speciálu Buqičák

„Chuťově jde přirovnat k pivu Hoegaarden. Je lehké a výborně se hodí na léto,“ popsal serveru Lidovky.cz Tomáš Mikulica z pivovaru Chýně.

Podle Buriánka se i po druhé várce piva jen zaprášilo. V nuselské restauraci a pivotéce Zlý časy byl ve středu ještě k dostání, zásoby se ale povážlivě tenčí.

A k čemu se takový čtyřprocentní pivní speciál hodí nejlépe? „Doporučil bych ho k něčemu lehčímu, nejlépe k letnímu salátu nebo jemnému sýru,“ radí Buriánek.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET